Lesdag over slaap, bioritme, herstel en HRV
Slaap werd lange tijd gezien als tijdverspilling en inefficiënt herstel, maar recentelijk begrijpen we beter hoe essentieel het is. Slaap neemt ongeveer een derde van ons leven in beslag en is, net als voedsel en water, cruciaal voor fysiek en mentaal welzijn. Het proces beïnvloedt bijna elk weefsel en systeem in ons lichaam, waaronder de hersenen, het hart, het metabolisme en het immuunsysteem.
Tijdens slaap voert het lichaam essentiële taken uit:
Energiebesparing en opslag: energiegebruik daalt, spieren ontspannen, en cellen herstellen en slaan energie op.
Zelfherstel: afvalstoffen worden opgeruimd, nieuwe cellen worden aangemaakt, en hormonen en groeifactoren worden vrijgegeven.
Hersenonderhoud: de hersenen verwerken indrukken en emoties, slaan informatie op, en verwijderen afvalstoffen via het glymfatisch systeem, dat alleen tijdens diepe slaap werkt.
Voldoende slaap versterkt het immuunsysteem en vermindert het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.
Kortom, goed slapen is de basis van een gezond, productief en evenwichtig leven. Door slaap prioriteit te geven, investeren we in ons welzijn op korte en lange termijn.